Bancuri Poeme

Ori de câte ori Ileana, face biata vreo greseala, Maica-sa o dojeneste si-i mai face si-o morala: -Fa Ileana, fii cuminte, de nu esti ascultatoare Iti va creste drept pedeapsa o pisica-ntre picioare! Timpul Îsi torcea fuiorul, dar Ileana n-avea frica, Ca desi gresea Întruna, nu-i crestea nici o pisica. Dar veni si-o zi de iarna, când cuprinsa de-un fior Observa ca-ntre picioare Îi crescu un pufisor. Si plângea cu-atâta jale, zi de zi, seara de seara, Ca vedea crescând pisica si-o va face de ocara. Dar când jalea-i fu mai mare, Întâmplarea-n cale-i scoase Pe Ion venind din deal, de mai sus cu doua case. -Ce-i cu tine, fa Ileana? Nu-ti veni cumva sorocul? -Ma Ioane, nu-i nimica, dar m-a parasit norocul. Si apoi din vorba-n vorba, povesti de-a fira-n par Intâmplarea cu blestemul si amarul adevar. -Nu-i nimica, fa Ileana, si pe mine-acum un an Ma tot blestema mamica, de-mi crescu un sobolan. Si sa vezi ce mare este, când Înalta capul chel, Ca din cioareci el Îmi face un adevarat castel. Si ce-ai zice tu, Ileana, dac-am da noi sobolanul Sa-l Înghita pisicuta? Ne-am mai potoli amarul. -Fie, Îi raspunse fata, dar sa nu-mi faca vreun rau Ca ti-ar fi pacat si tie si te-ar bate Dumnezeu. Treaba n-a fost prea usoara, pisicuta era mica, Insa cu bunavointa si putina vaselina Reusi pe pisicuta s-o vada cu gura plina. Si atunci, de bucurie, striga Ileana-nveselita: -Brava tie, mai Ioane, da-i sa-nghita, da-i sa-nghita! Si morala ne invata ca-ntr-o gura de pisica, Intra viu si iese mort orice sobolan ii pica!


- Te vreau aproape, ca-n povesti... - Cum adica "aproape"? - Capra, dar fara iezi!


Vestitul filantrop Costin Odroană Bancher cu bloc în strada Esculap Are-un fecior, frumos ca o icoană, Ce-i e mai drag ca ochii lui din cap. Pudrat și elegant ca o vedetă Și snob și franțuzit cum altu nu-i, Într-un amurg scăldat în bronz de cretă Bebe veni întins la tatăl lui: -Tăticule, i-a spus, mi-e dragă Katy Și vreau de Paști să mă însor cu ea! -Regret, e-o taină mare, dragul tatii, Dar Katy Bumbuleț, e sora ta. - ...Mai trece-un timp, și Bebe iarăși vine La tatăl lui și-i spune: O ador! Ador pe Lili Glonț, o fată bine Și-aș vrea de Paști, cu ea să mă însor! -Mi-e greu să-ți spun de-anume mici păcate, Capricii împletite într-o oră (I-a spus bătrânul)..însă-n van sînt toate, Fiindcă Lili Glonț îți este soră. - Pe vremuri, mama ei era frumoasă Și-n ochii ei sclipea un dor mai nou Și-mi amintesc, pe-o noapte mătăsoasă, A-ntârziat la mine în birou. - Sînt alte fete ce-ar putea să-și lege De viața ta iubirea și avântul. Îmi pare foarte rău, dar înțelege Că nu pot ca să-ți dau consimțământul! ..................................................................... Însoară-te cu care vrei din ele (I-a spus maman) fără să-ți pară rău. Căci, pot să-ți spun o taină-n clipe grele... Costin Odroană, nu e tatăl tău. (Lică Rădulescu, comic național)


Ca sa te-nsori Te-nsori cu plata, Iar ca sa mori, E si mai lata; Ca sa traiesti, Ce cheltuiesti?... Ca sa bolesti, Cu ce platesti? Cum stam acuma, E groasa gluma: Nu poti sa mori, Nici sa te-nsori, Nici sa bolesti, Nici sa traiesti! Alexandru Macedonski


Esti roman si toti te stiu, Ca faci tot, dar...prea tarziu, Bei ceai numai cand stranuti, Faci dus doar atunci cand puti. Bati femeia-n "stele verzi" Si-o iubesti doar cand o pierzi. Doar cand o-nseli ii aduci flori, Mergi la doctor doar cand mori... Te rogi doar cand dai de greu, N-ai casa, da-ti iei BeMWeu. Juri ca nu mai bei,... promiti! Insa doar cand beat, vomiti... Uiti de neamuri ani si ani, Le suni doar cand nu ai bani. Vii la bine, fugi la greu, Esti ROM=C3=82N, ce Dumnezeu!